V médiách boli v posledných dňoch zverejňované nové pravidlá zavádzané z dôvodu tretej vlny pandémie Covid-19. Okrem iného sa uvažuje i o zavedení oprávnenia pre zamestnávateľov požadovať od zamestnancov preukázanie sa potvrdením o očkovaní alebo prekonaní ochorenia Covid-19 alebo o negatívnom teste, a tým podmieňovať vstup na pracovisko. Zamestnancom, ktorí sa takýmto potvrdením nepreukážu a zároveň odmietnu možnosť bezplatného otestovania sa ponúknutú zamestnávateľom, by mohol zamestnávateľ zamedziť vstup na pracovisko. V takom prípade by išlo o prekážku v práci na strane zamestnanca a teda o voľno bez náhrady mzdy. A to až do doby trvania opatrení určených orgánom verejného zdravotníctva upravujúcich vstup na pracovisko.

Takýto zákon však ešte nie je účinný (ako by sa mohlo zdať z toľkého medializovania). Rokovanie o ňom prebieha v parlamente v týchto chvíľach. Presnejšie pravidlá musí po prijatí zákona určiť ešte úrad verejného zdravotníctva. Zamestnávatelia však budú môcť tieto pravidlá využívať i v prípade, že to vyslovene nebude nariadené orgánov verejného zdravotníctva, nepôjde však o prekážku v práci na strane zamestnanca.

Návrh zákona tiež umožňuje, aby sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodli inak, v prípade, že zamestnanec nie je očkovaný a zároveň sa odmietne testovať. V praxi tak môže nastať paradoxná situácia, že síce zamestnávateľ zavedie povinnosť preukazovať sa pred vstupom na pracovisko Covid passom, ale ako následok nijak nezamedzí vstup na pracovisko nezaočkovaným a neotestovaným zamestnancov. Získa však informáciu o tom, kto je očkovaný a kto nie.

Návrhu zákona je tiež možné vyčítať, že uvedené pravidlá opomína zaviesť i pre práce vykonávané mimo pracovného pomeru, najmä na základe živnostenských oprávnení. Ak na pracovisko prichádzajú osoby v pracovnom pomere a živnostníci, nastane paradoxná situácia, že zamestnávateľ môže požadovať Covid pass od zamestnanca a zamedziť mu vstup na pracovisko, ale v prípade živnostníka nie.

Pre zobrazenie rozdielnosti pravidiel ešte spomenieme, že návrh zákona zavádza výslovnú povinnosť pre podnikateľov kontrolovať Covid passy pri vstupe do prevádzok (napríklad reštaurácií) a povinnosť odmietnuť vstup osobám, ktoré sa Covid passom nepreukážu.

Vzhľadom na rozporuplnosť navrhovanej úpravy je otázne, či bude návrh zákona parlamentom prijatý. Zamestnávatelia sa tak jasných pravidiel ešte dlho nedočkajú.