V ostatných dňoch sa mediálny priestor v Českej republike (okrem vážnych politických tém) plní reakciami na účasť Johnnyho Deppa na 55. MFF v Karlových Varoch, ktorý sa začína tento piatok.

Reklama vysielaná vo všetkých druhoch médiách prezentuje Johnnyho Deppa ako hlavnú hviezdu filmového festivalu, dáva do pozornosti, že sa ho podarilo zorganizovať i v tejto neľahkej dobe, a láka divákov do kina.  

Pravdupovediac, nepochopiteľný krok organizátorov. Práve teraz, v čase pandémie, ktorá s lockdownom prináša zvyšujúce sa riziko domáceho násilia, a v čase mnohých kapaní zameraných práve na tento problém.

Organizátori sa zjavne nepoučili z vlny negatívnych reakcií, ktorá sa vzniesla vo Veľkej Británii v decembri 2020 voči spoločnosti Dior, ktorá pokračovala v reklamnej kampani Sauvage s Johnym Deppom krátko potom, čo vyšli najavo skutočnosti zo súdneho procesu o domácom násilí voči jeho ex-manželke Amber Heard.

Londýnsky súd rozhodol, že noviny The Sun sa nedopustili ohovárania, keď Johnnyho Deppa označili za „bitkára manželky“, pretože z dokazovania vyplynulo, že toto označenie bolo „v zásade presné“. 

Britský Inštitút pre reklamu obdžal niekoľko sťažností na vysielanie reklamy Sauvage počas prenosu Premier Ligue. Podľa britských právnikov táto reklama porušovala pravidlo „konať so zmyslom pre spoločenskú zodpovednosť“.

Aj v Českej republike fungujú obdobné pravidlá pre reklamu, kedy na dodržiavanie Kódexu reklamy dohliada Rada pre reklamu.

Podľa Kódexu „sa reklamou rozumie proces komerčnej komunikácie, uskutočňovaný za úhradu akýmkoľvek podnikateľským subjektom, ktorého účelom je poskytnúť spotrebiteľovi informácie o tovaroch a službách“. Spôsob, akým je účasť Johnnyho Deppa na 55. MFF v Karlových Varoch prezentovaná, možno označiť za reklamu. Namieste je tak otázka, či organizátori neporušili Kódex pre reklamu a jeho tri základné etické pravidlá, podľa ktorých:

„Reklama nesmie obsahovať nič, čo by mohlo podporovať násilné činy. Nesmie navádzať na porušovanie právnych predpisov alebo budiť dojem, že s ich porušovaním súhlasí. Musí byť vytváraná s vedomím zodpovednosti voči spoločnosti.“

Okrem porušenia právnych pravidiel, organizátori nesú i pečať nedostatku empatie k obetiam domáceho násilia, keď svojím konaním podporujú identifikovanie sa s hereckým idolom, ktorý bol legálne označený za násilníka voči manželke. Takéto konanie by mohlo byť vnímané ako zľahčovanie domáceho násilia a viesť k neviditeľnosti jeho obetí, čo je jav nežiadúci a nebezpečný.

Základným pravidlom právnej regulácie reklamy je jej etická samoregulácia. Zodpovednosť tak nesú v prvom rade organizátori. Bude tiež zaujímavé pozorovať, či sa touto kauzou bude zaoberať i Rada pre reklamu a jej Arbitrážna komisia.